Veel gestelde vragen

Onderstaand ziet u een overzicht van de veel gestelde vragen die wij van onze bezoekers en klanten krijgen, wij hopen u hiermee meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

 • In het begin kun je last hebben van gevoelige of pijnlijke tanden, vooral met kauwen. Je lippen, je wangen en je tong moeten er ook aan wennen. dit gaat na een paar dagen over.
 • De brackets kunnen je wangen en/of lippen irriteren; plak was tegen de bracket waar je last van hebt. Als de mond aan de brackets gewend is is er geen was meer nodig.
 • Bijt niet op harde dingen zodat de draden niet verbuigen en de slotjes niet losgaan.
 • Neem contact met ons op als er toch iets los of kapot is. Ook als je al een afspraak hebt, zodat wij er rekening mee kunnen houden dat er meer tijd nodig is. Neem de losse of kapotte onderdelen mee op je afspraak.
 • Stap altijd met een schoongepoetste mond in de stoel. Als je iets vroeger komt kun je bij ons in de praktijk poetsen voordat je behandeling begint.

De controles bij de tandarts gaan gewoon door. De controles bij de orthodontiepraktijk zijn alleen voor je beugel.

Nee, dat hoeft niet. Liever zien we patiënten vóór dat alles gewisseld is. Bij veel correcties is de groei van groot belang, als een gebit uitgewisseld is, zal de groei grotendeels achter de rug zijn. We kunnen de mogelijkheden die de groei biedt niet meer volledig benutten. Dus liever zien wij de kinderen voor het eerst op een jongere leeftijd dan iedereen wellicht denkt.

Helaas kun je met een beugel niet alles eten:  geen harde stokbrood, geen toffees, dropjes, en andere plakkerige snoep meer: Er kunnen dan brackets los gaan. Wees ook voorzichtig met cola of andere frisdrank. In de dranken zitten suikers die gaatjes kunnen veroorzaken. Niet vaker dan zeven keer per dag iets eten of drinken waar suiker of zetmeel in zit. Wij adviseren om een mondspoeling met fluoride erbij te gebruiken.

De plaatjes worden met een speciale lijm bevestigd en beschadigen het tandglazuur niet. Wel is bij het dragen van een beugel een goede mondhygiëne extra belangrijk.

Dat kan zeker, al heb je wel een periode nodig om eraan te wennen. Je lippen moet je misschien iets anders aanzetten dan je gewend bent.

 1. Begin met de randen van je tandvlees. Zet je borstel schuin op de rand van het tandvlees en maak korte horizontale bewegingen.
 2. Plaats de borstel schuin tegen de bovenkant van de brackets en maak dezelfde horizontale poetsbeweging. Ongeveer 10 seconden per tand.
 3. Plaats de borstel schuin tegen de onderkant van de brackets en poets op dezelfde manier.
 4. Poets de bovenkant van je tanden en kiezen.
 5. Poets de binnenkant van de tanden en kiezen.
 6. Gebruik een ragertje om tussen de brackets schoon te maken.
 7. Richt de punt van het ragertje altijd van je tandvlees af. Poets een aantal keer tussen de slotjes door.


Tijdens de orthodontische behandeling is een perfecte mondhygiëne vereist. Indien het gebit niet goed wordt schoongehouden, kunnen ontkalkingen, blijvende verkleuringen, gaatjes en tandvleesontsteking optreden. Gedurende de behandeling wordt hieraan zeer veel aandacht besteed. U kunt verdere informatie over de risico’s lezen in het ‘Informed consent’ formulier.

Download hier het formulier